reklama

Maľovanie vajíčok pomocou vosku

Pridal/a Kika K. dňa 07.03.2017 - 07:04
Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K.

Kika K.


reklama

Máte pred sebou krok za krokom návod, ako si vlastnoručne namaľovať veľkonočné vajíčka pomocou horúceho vosku. Ale pozor, pri tejto práci sa používa vosk, ktorý je naozaj horúci, preto s ním treba zaobchádzať opatrne a malé deti držať radšej ďalej.

Materiál a pomôcky:

  • vyfúknuté slepačie vajíčka (najlepšie sú biele)
  • farba na vajíčka, zaváraninový pohár, pevnejší drôtik na vyrobenie očka
  • voskovky, kovová mištička na rozpustenie vosku, čajová sviečka, stojan na misku, zápalky
  • pentelka, špendlík s plastovou hlavičkou na “písanie”

Postup:

  1. Do skleného pohára zarobíme farbu na vajíčka podľa návodu na obale. Dostať kúpiť množstvo rôznych farieb od rôznych výrobcov. Treba len vyskúšať, ktorá je najlepšia. Vyfúkneme slepačie vajíčka, umyjeme a odmastíme. Až potom môžeme vajíčka ponoriť do farby. Na udržanie vajíčka pod hladinou si z drôtika vyrobíme očko a to zároveň poslúži aj na vybratie vajíčka z farby.  Vajíčko po ofarbení treba nechať stiecť, pozor aj vo vnútri bude farba, tá musí vytiecť. Vajíčko necháme osušiť, napr. v papierovom obale od vajíčok, alebo si z pásika tvrdého papiera vyrobíme prstenec a na ten položíme vajíčko dierkou dolu. Na záver ho môžeme ešte pretrieť olejom a vyutierať mäkkou handričkou, aby bolo pekné lesklé. Takto pripravené vajíčka môžeme teraz zdobiť voskom.
  2. Pripravíme si vosk na maľovanie. Do malej kovovej mištičky (môže to byť hliníkový obal od čajovej sviečky, vrchnáčik od fľaše, a pod.) nalámeme kúsky voskovky potrebnej farby. Pod mištičkou zapálime čajovú sviečku a necháme vosk roztopiť. Ak nemáte vhodný stojan, asi budete musieť zapojiť svoju fantáziu, aby ste niečo vymysleli. Ja som napríklad začínala so starou lyžičkou upevnenou nad kompótovým pohárom a vo vnútri som mala sviečku, potom som si vyrobila misku z obalu na čajovú sviečku, tú som upevnila drôtikom nad sviečkou, a kadejaké iné pokusy… Nakoniec som sa vďaka šikovným rukám môjho otecka dopracovala ku karuselu, ktorý vidíte na obrázku. Keď som v obchode natrafila na kovovú maliarsku paletu, hneď som vedela, na čo sa hodí J Ešte pozor, sviečka nesmie byť príliš ďaleko pod miskou, ani príliš blízko. Keď je vosk chladnejší, stuhne skôr, ako s ním prídete k vajíčku, ak je zasa príliš horúci, stečie z hlavičky hneď, ako ho z misky zdvihnete. Chce to trochu tréningu a tú správnu vzdialenosť určite nájdete.

  3. Na maľovanie je vhodný nástroj, ktorý si jednoducho zostrojíme zo starej pentelky a špendlíka s plastovou hlavičkou. Namiesto tuhy zastokneme špendlík. Hlavičku potom namáčame do horúceho vosku a ihneď s ňou maľujeme čiary na vajíčko. Vznikne nám slzičková stopa, ktorá je na začiatku ťahu široká, a ako vosku ubúda, aj stopa je tenšia.

  4. Takto vyzdobíme celé vajíčko. Vzor si môžeme vopred pripraviť, alebo si ho vymyslíme priamo počas práce. Maľovať môžeme aj viacerými farbami, ale pri zmene farby je potrebné očistiť si vopred hlavičku nášho písacieho nástroja.

  5. Hotovo! Teraz už len trénovať a maľovať a tešiť sa na Veľkú noc.


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 1

Kika K.

Pomôcky


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 2

Kika K.

Farbenie vajíčok


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 3

Kika K.

Roztápanie vosku


reklama


reklama


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 4

Kika K.

Maľovanie vzoru


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 5

Kika K.


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 6

Kika K.

Hotové vajíčko


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K., 7

Kika K.

Plná miska vajíčok :-)


reklama


reklama


Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné, Kika K.

Maľovanie vajíčok pomocou vosku, návod, Všetko ostatné


reklama



Komentáre

Dasa_, Ut, 07.03.2017 - 09:14

Krásny návodÁnoÁno, človek má hneď aj chuť to vyskúšať. Len tie vajcia kto by nám vyfukoval PohodaPohoda

VieraO, Ut, 07.03.2017 - 21:11

Vyfukovanie vôbec nie je problém :-) 

https://www.facebook.com/pg/Zepter-Vranov-828508653881024/videos/?ref=page_internal

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama