reklama

Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu

Pridal/a Dzenuska dňa 12.11.2017 - 10:11
Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska

Dzenuska


reklama

Keďže dlhodobo trpím záchvatom eko prístupu k životu, tak som si povedala, že skúsim eko vianočné ozdoby. Viem, objavila som Ameriku, ale nemôžem skúšať všetko naraz:))

Na tú najjednoduchšiu a najEKO hmotu potrebujeme fakt málo:

  • 1 diel vody
  • 1 diel sódy
  • 1 diel Solamylu

Tu je video s postupom výrobu hmoty

Rovnaký recept som skúšala som to aj zo Zlatého klasu a zemiakového škrobu mne neznámej značky, ale bolo to hrozne lepkavé.  Ak chcete robiť so Zlatým klasom, dá sa, ale treba iný pomer prísad, tu je recept na studený porcelán so Zlatým klasom.

Zo studeného porcelánu si môžete vyrobiť aj veľkonočné vajíčka, prípadne ozdoby použiť na výzdobu venca.


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 1

Dzenuska

Ako odmerku jedného dielu som použila krabičku zo sódy. Z jednej dávky mi vyšlo cca 15-17 ozdôb. Záleží na hrúbke a veľkosti, takže vám môže vyjsť viac aj menej.  


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 2

Dzenuska

Prvý pokus bol poznačený veľkou dávkou rešpektu, aj keď som si napozerala veľa videí a videla som, ako hmota pri varení vzniká, stále som tomu nemohla uveriť. Ale netreba sa báť, tu sa fakt nedá nič pokaziť. 

Odmerané ingrediencie dáte do teflonovej panvice a na miernom ohni (3-4 stupeň) stále miešate. Najskôr to vyzerá tak, že je tam málo vody. Po chvíli zas máte pocit, že je tam veľa vody.

Potom zas príde fáza, že miešate a miešate a nič sa nedeje a potom sa zrazu začne diať ten zázrak a vznikne vám krásna hladká hmota. Necháte ju chvíľu vychladnúť a ešte ju v rukách poriadne premieste. Toto je veľmi príjemná fáza, teplá nelepivá hmota je dokonalý odstresovač:))


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 3

Dzenuska

Hmotu si rozvaľkáme a  zdobíme. Ja som zdobila systémom "čo dom dal". Napríklad aj náramkom. 


reklama


reklama


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 4

Dzenuska

Tu som použila reťaz, ktorú som si kúpila na kabelku, ale kus som to prehnala, tak mi zvýšila. Aspoň takto som ju využila.


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 5

Dzenuska

Veľmi dobre vyzerá odtlačok, ktorý som urobila vrchnákom starej šperkovnice. 


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 6

Dzenuska

Osvedčili sa aj penne. 


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 7

Dzenuska

Toto je bižu retiazka, ktorú normálne nosím. Trochu som sa bála, že ju zababrem a nebudem vedieť očistiť, ale hmota sa vôbec nelepí. 


reklama


reklama


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 8

Dzenuska

Spred domu som uchmatla kus tuje, či čo to je:) Pozor, pred použitím treba vetvičku umyť, hlavne ak bývate v prašnej Bratislave, inak si do hmoty zanesiete špinu. Viem to, lebo sa mi to stalo:)))


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 9

Dzenuska

Ešte raz cestovina. Toto nie je úplne ideálne, vyzerá to skoro ako hákový kríž, ale tak skúsila som.


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 10

Dzenuska

Potom treba nechať ozdoby usušiť. Ja som do nich napichala kúsky špáradiel, aby mi zostali pekné dierky na zavesenie. Po pár hodinách môžete špáradlá vybrať a ozdoby otočiť.

Sušiť je dobré na savom podklade - napr bielom papieri. Kdesi som čítala, že hmota schne 24 hodín. Tak to by som netvrdila, kým to úplne vyschne, prejdú aj tri dni.

Nakoniec môžete ešte jemným brúsnym papierom vyhladiť okraje aby bolo dielo dokonalé:)


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 11

Dzenuska

Na stromčeku vyzerajú ozdoby veľmi pekne.


reklama


reklama


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska, 12

Dzenuska

Niektoré som použila na výrobu venca. 


Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie, Dzenuska

Postup na vianočné ozdoby na stromček zo studeného porcelánu, návod, Fimo a modelovanie


reklama



Komentáre

Dasa_, Ne, 12.11.2017 - 11:46

Super ÁnoÁno. Chystám sa na to aj ja. Už som aj nakúpila, len rozmýšľam, či som kúpila zemiakový alebo kukuričný škrob. A vlastne, či je v tom nejaký rozdiel.

Neviem aký je v tomto rozdiel. Americké a britské bweby píšu kukuričný, slovenské píšu Solamyl. Podľa mňa je to jedno, proste škrob;)))
Dasa_, Ne, 12.11.2017 - 13:43

inak to zdobenie je super. Ja som voľakedy aj bublinkovú fóliu použila.

Mmch, myslíš, že by sa z toho dali aj tvarova ozdoby? Napríklad kvietky? Niečo ako robia tortárky, len trvanlivejšie

Tvarovať som ešte neskúšala, neviem, či by to šlo. Ono si to trochu robí čo chce. Tie špáradlá som tam dala až keď som videla, že dierky miznú. Ale urobila som si aj studený porcelán z lepidlom, s tým by to malo ísť. 

Práve som otvorila sáčok s kukuričným škrobom. Rozdiel je na pohľad, kukuričný je do žlta. Idem z neho skúsiť urobiť tanier a potom porovnám farby keď to uschne. 

Myslím že z tohto robia všetky tie veci ako tortárky, ja sa už pár rokov chystám z toho robiť anjelikov, možno to už tento rok dám čo ja viem?

Videla som, že to robia, ale neviem si to predstaviť. Podľa mňa z toho porcelánu, do ktorého ide lepidlo to môže ísť. To mám nachystané v chladničke, uvidíme. Keď som urobila tenšie ozdoby z tejto najjednoduchšej hmoty, tak sa mi pri sušení ohli. Hrubšie si zachovali tvar. Robila som to prvýkrát, možno ešte nemám správnu techniku:)

So všetkým sa treba naučiť pracovať, možno s tým lepidlom to naozaj bude lepšie, však uvidíš.

A lepidlom bude zábava, lebo prvá dávka skončila v koši:D Druhá vyzerá nádejne, tak uvidíme.

Dasa_, Po, 13.11.2017 - 09:55

a tak keď iba várka a nie aj hrniec, tak je to fajn . Mňa o pokusov s lepidlom vždy odrázdal fakt, že neviem, ktorý hrniec bby som tomu obetovala, všetky sú moje obľúbené.

Si naša priekopníčka a tak som veľmi zvedavá na tvoje výsledkyVeľký úsmevVeľký úsmev

Ja som to robila v mikrovlnke s v skle a to som umyla, takže žiadna škoda nevznikla:)

TheNun, Pi, 24.11.2017 - 10:43
Zdravím, vedel by mi niekto poradiť, že keď ich chcem ozdobiť ako klasické medovníčky, čo sa používa za hmotu? Nemusí to byť jedlé.. Čokoľvek, čo tam bude držať a neodlúpi sa to odtiaľ a bude sa tým dať krásne zdobiť, či už vyšívance, alebo nejaké nápisy a podobne... Ďakujem :)

Neviem, či dobre poradím, lebo s tým nemám veľa skúseností, ale napadlo mi, že ak by som niečo také chcela robiť, tak by som asi ako prvé vyskúšala tavnú pištoľ - dostať farebné tavné tyčinky, s tým by to mohlo byť ok.

Ak by som to chcela robiť biele, tak by som si asi vyrobila z tej hmoty vzor zvlášť a potom ho tam prilepila. Vzor by som asi urobila z tenkých rezančekov tej hmoty, možeš skúsiť hmotu pretlačiť cez cesnakový lis a z toho vymodelovať vzor, nechať ho usušiť a prilepiť na ozdobu. Ale možno sú aj nejaké jednoduchšie spôsoby, akurát mi nič nenapadá:)) 

TheNun, Pi, 24.11.2017 - 11:08
Tavna pistol aj mna veru napadla ale je to celkom hrube nedali by sa s tym robit jemne vzory :/ ... A taktiez som uz rozmyslala aj nad tou druhou variantou ale to mi pride dost pracne a nie moc presne... Najlepsie by bolo keby to bolo ako origos cukrova poleva, teda to c sa zdobia origos... Rozmyslala som este nad farbami na sklo.. tie byvaju v takej tubicke, ze by sa s tym dali robit celkom precizne vecicky a tiez ked to zaschne tal sa to v podstate nalepi.. ale nemam skusenosti s bielou farbou na sklo, ci je ozaj biela alebo tala priesvitna :/
Dasa_, Pi, 24.11.2017 - 15:25

nejakú kontúrovaciu farbu v tube by som skúsila. Či už na textil, na hodváb alebo na sklo.

lea24, So, 25.11.2017 - 20:24

Ja som raz kupila voskovu farbu na sviecky v tube s tenkym hrotom. To by sa hodilo. http://www.davinci.sk/66-produkt-candle-liner-25ml/ Pri kresleni to vytvara taky efekt ako bielkova poleva na medovnickoch a maju aj rozne farby. Su tam aj ine farby napr. na porcelan...

kontúrku, s ňou urobíš naozaj ako medovníčky ale musí byť tenučký hrot, inak všetko štrukturovacia hmota či podobné veci, aj lepidla či už s glitrami a pod.

Janka ako skončila skúška s lepidlom? či už dalšiu várku si nerobila?

TheNun, Ne, 26.11.2017 - 19:45
Tak skusila som tu farbu na sklo a celkom v pohode.. ale cesto mi absolutne nevyslo, netusim co som spravila ked som isla krok za krokom podla receptu... ozdoby sa mi zacali praskat v rure, farba vybledla a nakoniec nejakym zazraom zoranzovela... tak par kuskov, ktore som zachranila som nafarbila akrylovkami a potom som vyzdobila... akoze v pohode ale nabuduce by som asi ine cesto vyskusala... alebo kupit original hmotu.. mozno fimo... sice je to viac do penazi ale usetri ma to tych nervov :D

Tak skusala som ale dala som iný pomer, kupila som dve sody bikarbony  obe som dala do misky  do jedneho teglika som dala skrob a do druheho vodu  vysli celkom pekne a susila som ich  v susicke na ovocie

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama