reklama

Ako upliesť sánky z pedigu

Pridal/a trnavacka dňa 18.11.2019 - 13:53
Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka

trnavacka


reklama

Sánky z pedigu poslúžia ako vianočná dekorácia, ale môžete ju použiť aj na Mikuláša a deťom do nich nachystať ovocie, oriešky, sladkosti alebo uhlie, podľa toho, či je Mikuláš len zábava alebo pedagogická príležitosť:)

Pedigové sánky


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 1

trnavacka

Potrebujete: pedig hrúbky 2,25 mm alebo 2,5 mm, dno na oplet - sánky strednej veľkosti, bočné klieštiky alebo ostré väčšie nožnice, starší uterák, vedierko alebo väčsiu misku s teplou vodou


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 2

trnavacka

Nastriháme si toľko osnovných prútov, koľko je dierok v dne. Výpočet dĺžky osnovných prútov: 6 cm na založenie osnovy + výška výpletu + 25 cm na jednoduchú uzávierku. Ja som si namerala 40 cm. Začiatočníkom odporúčam pridať ešte 5 cm – pre istotu. Prúty si namočíme do teplej vody na 10 minút, aby zostali mäkké, pružné a nelámali sa pri pletení. 


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 3

trnavacka

Do každej predfrézovanej dierky dáme jeden osnovný prút. Na spodnej strane vedieme prvý osnovný prút ponad susedný a založíme ho za tretí. Takto postupujeme pozdĺž celého dna. Posledný prút založíme tak, že povystrčíme prvý a zozadu vložíme do vzniknutého oka posledný.


reklama


reklama


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 4

trnavacka

Pokračujeme opletom tromi ppútmi: opletací prút vedieme pred dva susedné osnovné prúty dovnútra a poza nasledujúci osnovný prút von (na internete si môžete nájsť aj video s touto základnou technikou).


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 5

trnavacka

Pletieme 3 rady. Štvrtý rad pletieme po to miesto, kde sme začínali. Prestaneme pliesť, vložíme stuhu a prepletieme ju pomedzi osnovné prúty. Jeden nám zostane voľný. Cez voľný osnovný prút pokračujeme opletom tromi ponad stuhu. Na obrázku je to veľmi dobre vidieť. Urobíme ďalšie dva rady.


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 6

trnavacka

Teraz môžeme výplet nadvihnúť na jednom aj na druhom konci sánok a viesť ho tak, aby zostal otvor. Uzávierku som použila veľmi jednoduchú. Je to na rovnakom princípe ako zakladanie osnovy. Vedieme prúty za jeden dolu. Takto urobíme 3 až 5 riadkov. Skúšenejší môžu výplet ukončiť aj zložitejšou a efektnejšou uzávierkou. 


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 7

trnavacka

 Zvyšné prúty ostriháme, upravíme mašľu a krásna dekorácia či darček je hotový.


reklama


reklama


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka, 8

trnavacka

Namiesto mašle môžeme použiť  pedigové šény. Na osnovné prúty môžeme navliecť drevené korálky a výplet viesť ponad ne. Ak chceme mať uzávierku v inej arbe ako oplet, použijeme farebné osnovné prúty.


Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig, trnavacka

Ako upliesť sánky z pedigu, návod, Pedig


reklama



Komentáre

mares, Po, 18.11.2019 - 20:08

Hurá Mikuláš prichádza. Veľmi pekné a inšpiratívne.Ďakujem.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama