reklama

Návod na papierový lampión

Pridal/a Dasa_ dňa 24.09.2020 - 14:46
Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_

reklama

Pri upratovaní v topánkovej skrini som našla veľa jemného hodvábneho papiera. Odložila som ho na neskôr a konečne som našla využitie. 

Najskôr som však usušila a vylisoval pár kvietkov z balkóna. Ak si nepamätáte lisovanie zo školy, tak najjednoduchšie je pripraviť si jemné svetlé kvietky, drobné lístky a vetvičky a mäkký papier, napríklad papierové obrúsky. Rastliny opatrne vložíme medzi dve vrstvy papiera a celé vložíme do vhodnej knihy. Dobre zaťažíme (napríklad ďalšími hrubými knihami) a nehýbeme aspoň týždeň, dva.

V originálnom popise sa používalo lepidlo na tapety. Také doma nemám a kupovať sa mi nechcelo. Tak som použila obyčajné lepidlo na papier, ktoré som rozriedila vodou v pomere asi 3 diely vody a 1 diel lepidla. Podobný pomer používam aj na spevňovanie vianočných ozdôb.

Skúšala som dva možnosti - papier z topánkových krabíc som nastrihala a postupne naliepala. Hotová práca bola dosť hrboľatá, preto som pri ďalšom lampióne papier dopredu vyžehlila. Tak sa mi práca páčila viac, ale je to na každom, čo si vyberie.

Veľmi dôležité je dobre zabezpečiť balón, aby počas práce nevyfučal.

Čo budeme potrebovať: balón, hodvábny papier, lepidlo, štetec, lisované rastliny, podstavec na balón

Najskôr nafúkame balón, potrieme lepidlom. Na povrch postupne prikladáme pásy papiera, jemne ich pretierame štetcom namočeným do lepidla. Prvú vrstvu necháme zaschnúť.

Prejdeme k druhej vrstve - natrieme lepidlom, prikladáme papier, jemne pritlačíme štetcom namočeným v rozriedenom lepidlo. Keď rovnomerne pokryjeme celý povrch vrstvou papiera, opatrne prikladáme vylisované rastlinky, pretierame lepidlom. Je to podobné ako postupujeme pri servítkovej technike. Necháme zaschnúť

Posledná tretia vrstva - natrieme lepidlom, prikladáme papier, natrime lepidlom a necháme dobre zaschnúť.

Po dôkladnom zasušení vypustíme balón. Je prilepený k papieru, tak treba trochu trpezlivosti. Po pár minútach sa balón sám uvoľní.

Pri použití kahancov dávajte prosím pozor. S otvoreným ohňom treba zachádzať veľmi opatrne. Ideálne je použiť drobné svetielka napájané z baterie.


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 1

Hotové lampióny so sušenými kvietkami


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 2

Potrebujeme obyčajný balón, bežné tekuté lepidlo na papier, hodvábny papier, lisované kvietky, štetec, podložku pod balón


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 3

Polepený balón je lepkavý, tak je potrebné nájsť vhodnú podložku - napríklad misku spod ovocia


reklama


reklama


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 4

Papier vyžehlíme, nastriháme na pásiky široké cca 5cm. Balón natrieme lepidlom zriedeným s vodou a postupne prikladáme pásiky papiera. Potierame ich lepidlom až pokryjeme celú plochu. Necháme vysušiť.


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 5

Po vysušení znova natrieme lepidlom, prikladáme papiere, natrieme lepidlom. Po nanesení celej vrstvy opatrne na mokrý povrch priložíme usušené rastlinky a pretrieme ich lepidlom. Necháme zase usušiť.


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 6

Nakoniec rastlinky prekryjeme ešte jednou vrstvou papiera. Spolu teda použijeme 3 vrstvy papiera. Necháme dobre vysušiť, ideálne do druhého dňa. Opatrne vypustíme balón a lampión je hotový. Ak treba, zarovnáme vrchnú časť nožnicami


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_, 7

Do vnútra lampionu môžeme umiestniť drobné svetielka alebo malý kahanček. Pozor však na otvorený oheň.


reklama


reklama


Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné, Dasa_

Návod na papierový lampión, návod, Všetko ostatné


reklama



Komentáre

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama