reklama

Krakelovanie


reklama

ahojte dievčatá
možno budem vyzerať ako blbec, ale mám problém s krakelovacou technikou Smútok všade je písaný iný postup a iný materiál a mám v tom akosi hokej. poradite mi? potrebovala by som normálne ako "debilkovi" Chichocem sa napísať od začiatku až do konca úplne všetko čo robíte a aký materiál používate aby bol výsledok pekný krakel. vopred ďakujem Slnko


reklama


reklama

Komentáre

katryn, Ut, 17.03.2009 - 13:53

Postup je tmavá farba-krakel-bledá farba.
Predmet si natrieš tmavou farbou(ak je tmavý nemusíš natierať)necháš dobre uschnúť.Potom si nanesieš krakelovací lak,keď už je suchý nanesieš si bledú farbu.To aby tmavé prasklinky vynikli.POZOR!!!! keď si nanesieš vrchnú bledú farbu už to nesmieš obťahovať,lebo by si zničila prasklinky ktoré by sa ti už mali tvoriť.Rob krátke ťahy štetcom,také 2-3cm potom si namoč znovu štetec do farby a pokračuj kde si skončila zase 2-3cm atď...Takže by sa ti mali robiť prasklinky a keď to uschne potom si na to môžeš dať servítku a prelakovať.
--je viac druhov krakelovacieho laku,//niektoré nesmú schnúť dlhšie ako 6 hod.a pri niektorých je to vraj jedno alebo,že lak treba natrieť jedným smerom (napr.vodorovne )a farbu potom kolmo (zvisle) a pri niektorých je to tiež jedno//záleži aj od vrstvy laku a farby.Viac laku a farby - väčšie prasklinky,ale to už na to prídeš sama.Prídeš aj na to čo ti vyhovuje.

Ja krakel robím herkulesom tak,že si fľašu s ním natriem,nechám uschnúť pomôžem si niekedy aj fénom ale nesmie sa presušiťa HNEĎ ako je priesvitný (môže mať trochu aj biele alebo mliečne miesta ale nesmú na dotyk lepiť) tak si nanesiem farbu(slovakryl balakryl,akrylmat...).Farbu vždy aspoň ja nanášam hubkou,nevidno vôbec ťahy ako po štetci.Na lakovanie a lepenie servítok používam Pamlak-obyč.lak na drevo vodou riediteľný.
Neviem či to takto stačíHambím sa

Ak môže poradiť aj chlapec tak tu je návod:
Dekorovaný predmet natrieme podkladovou akrylovou farbou(odtieň farby volíme podľa požiadavky na odtieň prasklín-napr. pokiaľ zvolíme tmavú farbu budú praskliny tmavé). Po zaschnutí podkladovej farby nanesieme kraklovacie médium v dostatočnej vrstve(čím silnejšia vrstva,tým budú praskliny silnejšie). Po zaschnutí kraklovacieho média cca 2-5 hodín (podľa izbovej teploty) nanesieme finálnu vrchnú vrstvu. Táto farba by mala byť namiešaná redšia než podkladová(konzistencia smotany). Farbu nanášame najlepšie širokým plochým štetcom jedným ťahom a snažíme sa nevracať k už natreným miestam. Natrená farba nám rozruší kraklovacie médium a vystúpi spodná podkladová farba, tým vzniknú praskliny. Všetko necháme dokonale zaschnúť, potom môžeme prelakovať vodou riediteľným lakom - matným alebo lesklým.

Dušan

katryn ty mas ale trpezlivost, si zlata, super si to vysvetlila Áno Bozkávam Tlieskam

Presne tak som sa cítila aj ja, kupovala som si drahé lepidlo, aj krak. lak, kočky mi poradili herkules a akrylky a lak PAM LAK, ktorý som pracne zháňala nakoniec som kúpila posledný PAM lazex, ani nemá presný názov ale je naozaj dobrý, to už mám odskúšané.

Ja krakelujem na drevo takto:
podkladová farba, krak. lak (ešte mám zásobu), druhá farba, servítka a PAM lak príp. lepidlo s lakom v jednom

na fĺaše ale už idem takto:
bez podklad. natriem herkules jedným smerom, trochu vysuším fénom, farbu pretriem špongiovým valčekom, dávaj pozor aby si nešla 2 krát po tom istom mieste, a nakoniec dám servítku a zalakujem PAM lakom, ešte môžeš predtým prifarbiť farbou kočky radili prstom (také čmuhované miesta, úplne to zmení obrázok, nie je to také umelé keď je tam len servítka.)
Momentálne ma ale fľaše čakajú v dvojstupe na chladničke, nakoľko ide velká noc a mňa pohltil patchwork, len som si kúpila zlé vajíčka, 15 zlých vajíčok. Plačem
Prajem nech sa ti darí.

tatranka sonka

Slnko Slnko Slnko Slnko Slnko

zuzu13, Ut, 17.03.2009 - 15:12

dievky moje zlaté strašne pekne ďakujem za vysvetlenie - už mi je to jasnejšie a idem vyrábať - hurááá do toho. ešte raz vám veľmi pekne ďakujem Kvietok Slnko Bozkávam

Babenky, prosím vás, poraďte mi: aký si mám kúpiť ten Pam lak lesklý alebo polomatný , matný????? Mlčím Reny

pamlak mám polomatný, zlatá stredná cesta, myslím si že je to krajšie keď sa až tak moc nelesknú
Hambím sa Kvietok Kvietok Kvietok
babenky, zlé vajíčka sú klasické tvarom podobné tým od sliepošky, jedna strana užšia, druhá širšia, tým pádom hviezdica v strede vajíčka nie je dokonalá, no nie sú zlé ale tie s pravidelným tvarom sú lepšie to máte ako guĺu.

Mám ich ešte asi 10 to viete že ich použijem Hambím sa Hambím sa Hambím sa

MataD, Ut, 11.10.2011 - 17:02

som tiez zaciatocnik a predavačka mi odporučila robit to rozprašovačom. skušali ste to už niekto? si neviem predstaviť ako tam vniknú trhlinky..???

emka75, So, 11.02.2012 - 12:15

baaby ako to bude vyzerat ked dam spodnu vtstvu bielu a vchnu svetlo modru. vynikne kraker alebo nie??

určite to skús ja som tiež tak robila ale ja som dala spodok slabo ružovú a vrch biely,pozri do galérie Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama