reklama

Pomoc pri reprezentácii Slovenska - kroje

Boyle , 12.04.2012 - 19:21

reklama

12. apríl 2012 - 14:47 poslal Boyle

Milé dievčatá,
chcem Vás poprosiť o pomoc pri reprezentácii Slovenska.
V Luxemburgu sa pod záštitou ich veľkovojvodkyne každoročne koná veľký charitatívny bazár, na ktorom sú zastúpené stánky z vyše 50 krajín z celého sveta. Vždy ho navštevuje niekoľko desiatok tisíc ľudí. Už tri roky má na ňom, vďaka dcére a jej priateľkám, ktoré v Luxemburgu pracujú, zastúpenie i Slovensko. Výťažok z predaja sa použije na charitatívne projekty, ktoré predkladajú jednotlivé stánky vedeniu bazáru. Takto boli už podporené veľmi konkrétne projekty slovenských neziskových organizácií Asociácia náhradných rodín, Štvorlístok deťom (letné tábory pre deti zo sociálne slabého prostredia) či Plamienok (paliatívna starostlivosť o nevyliečieľnechoré deti a ich rodiny). Okrem toho získali podporu aj projekty slovenských dobrovoľníkov na Haiti a v Indii, pričom odovzdané sumy niekoľkonásobne prevýšili zisk, ktorý odovzdal do spoločnej kasy bazáru slovenský stánok.
Dcéra, ktorá spolu s priateľkami predáva slovenské výrobky, vystupuje na bazáre v trnavskom kroji. Kroj spôsobil veľký rozruch, najmä keď v ňom z poverenia vedenia bazáru spolu so svojimi deťmi vítala veľkovojvodkyňu a veľmi prispel k prezentácii Slovenska. Vlani si už jedno z dievčat zapožičalo i oravský kroj, no radi by mali kroje pre všetky predávajúce dievčatá, prípadne i mužov a deti. Preto Vás prosím: Ak máte doma kroj, ktorý nevyužívate, hlavne dámsky a boli by ste ho ochotné na tento účel odpredať za prijateľnú sumu, alebo darovať, napíšte mi. Potrebovala by som fotografiu, veľkosť a cenu. U nás mnoho ľudí kroje zlikvidovalo, takto môžu na mieste, kde sa naozaj stretáva celý svet, ukázať náš pôvodný ľudový odev, ktorý svojou krásou a rozmanitosťou asi vo svete obdobu nemá a máme byť na čo hrdí.
Všetkým veľmi ďakujem za ochotu. Ak by sa dalo, rada by som si kroje prevzala osobne na stretnutí na Sliači.
Pripájam niekoľko fotiek a link na článok o bazáre:
http://www.inaque.sk/sk/clanky/editorialz/okolo_sveta_za_dva_dni
Vopred ďakujem všetkým!
Marianna


reklama


reklama

Komentáre

to je úžasný projekt tak rad by som ti pomohla skúsim sa popýtať,ja doma mám kroje pre moje dievčatá,ale vymyslím niečo opýtam sa jednej známej ak by sa niečo dalo určite sa ozvem,mrkni sa na moje fotky v bývaní ,na záhrade ,aj tu mám jednu asi ako vyzerá kroj náš spod Kráľovej hole Slnko

Boyle, Pi, 13.04.2012 - 08:46

Ahoj, Janka,
si veľmi milá a ďakujem Ti za ochotu.
Pozrela som si Váš kroj, no s výnimkou ukončenia rukávov,kde by som potrebovala pomoc, by som možno dokázala takýto ušiť, ten kašmír som na internete našla a mám staré zástery, takže tam by som našila vyšívanú stužku. No ak by si náhodou o niekom vedela, že je ochotný predať, poprosila by som Ťa o fotku a cenu, z tohto totiž neviem, ako Váš kroj vyzeral kompletný, či boli aj iné prikrývky na hlavu, ako šatka. Máš v albume krásne veci, osobitne ma nadchli tkané látky. Tvoja mama robí aj na predaj?
Ešte raz veľmi ďakujem Zlomené srdce . Marianna

moncul, Št, 12.04.2012 - 21:17

ja kroj nemám, ale skús pozrieť www.cipisek.sk, je to firma, ktorá to šije...pre všetky regióny....no najviac východniarske.....

Ja mám podpoliansky kroj, ktorý ale aktívne nosím vo folklórnom súbore a mohla by som ho maximálne požičať na pár dní. Je však čierno-modrý s bielym opleckom a bielomodrou kápkou. Foto nemám. Avšak len kápka stála 40,- €, čižmy 30,- €...
Pochybujem, že niekto daruje takú vzácnosť. A tiež by som neodporúčala bez skúseností zhotovovať akékoľvek súčiastky kroja. Sú na to presné pravidlá ako ktorý kroj vyzeral, kde a kedy sa nosil.
Ak však máte záujem kúpiť nový kroj, zhotoví vám ho i p. Janka Kucbelová, ktorá má takú predajňu v Detve a volá sa PARTA. Predpokladám, že jeho cena sa pohybuje vo výške 1000,- €.
Áno Áno Áno

Boyle, Ne, 15.04.2012 - 10:17

Monika, Alenka, obom Vám veľmi ďakujem za snahu pomôcť.
Nový kroj nemôžem kupovať, bolo by to príliš drahé na to, že si ho oblečú na dva dni v roku a nie kvôli sebe. Samé okrem účasti a prípravy prispievajú tradičnými jedlami a iným tovarom do bazáru a v Luxembursku zatiaľ toho veľa nezarobili. Požičanie tiež neprichádza do úvahy - s prevozom (nemala by som to odvahu poslať) a požičovným by vyšiel na nový.
Ešte nedávno sa u nás dali kúpiť použité kroje neporovnateľne lacnejšie, ako nové, tak verím, že sa mi niečo podarí i teraz. Aj dcérin som kupovala, predávali ho preto, že deti oň záujem nemali a boli spokojní, že sa bude používať.
Čo sa týka šitia, neuznávam nepodarky a nepáči sa mi, aj keď vystupujú deti v najrôznejších kombináciách, to by som radšej použila najjednoduchší, ale čo najvernejšie zhotovený. I keď sa mnohé veci dnes už kúpiť nedajú, snažím sa v maximálne možnej miere pôvodné pravidlá dodržať.
Kroj pre dievčatko i jedného z chlapcov som šila sama,pri dodržaní pôvodných zásad ale nevyšívala - i výšivka je podľa pôvodného vzoru. Sukňa má "zbery" a je i "naruličkovaná", no je stlačená po sedení, preto vyzerá ako skladaná.

moncul, Pi, 13.04.2012 - 17:22

ak chceš, tak ja Ti zistím, či u CIPÍSKA aj nepožičiavajú...a za akú cenu, ak náhodou.....

Boyle, Pi, 13.04.2012 - 19:07

Monika, požičanie by nepomohlo, je to trosku ďaleko na prevoz hore dolu i pri nízkej cene. Ďakujem Ti. Zlomené srdce

Požičať sa dá aj zadarmo... len treba dať naň naozaj pozor, lebo napríklad skladané sukne sa nemôžu dostať do styku s vodou... Moja dcéra dlhé roky tancuje v súbore a všetky kroje sú staré, prípadne pár vecí som aj ja došila podľa starých.... A keď píšeš, že deti vystupujú v nepodarkoch ??? Niekedy možno, ale niekedy vyzerajú ako v kroji po staršej sestre, ale tak to chodilo na dedinách, že sa kroje nosili jeden po druhom, a tí najmladší vyzerali ako strašiak, lebo im bol kroj veľký.... Ja ale nie som vedúca súboru, rada by som ti požičala.... Nafotím, pošlem foto, či sa ti bude páčiť a potom, ak si vyberieš, môžem vedúcu osloviť... Uvidíme....

Boyle, So, 14.04.2012 - 04:55

Daška, nepodarkom som myslela nedodržanie pravidiel pri šití častí kroja a kombinácia rôznych krojov a kroja - "nekroja".
Nekúpim už zlatom pretkávaný brokát, ale stále ho môžem ušiť tak, aby bol tvarovaný pod našitými ozdobami a nie rovný ako košeľa, aby boli kvety symetricky uložené a tam kde majú byť. Nekúpim ozdobné zapínanie,, špeciálne tvarované, no môžem ho uhačkovať z lacetky, či vlny, alebo "vyšnurovať" zo šnúriek do topánok. Nie je to originál, ale určite lepšie, ako našité gombíky. Podobne je to i s kombináciou na spôsob "čo dom dal".
Kroj sa vzhľadom na svoju náročnosť a cenu nikde nešil každý rok, zlatom vyšivané oplecká boli na 15-ročnej možno veľké, v 20- tke malé, no stále to bol slávnostný odev, ale musel byť správne oblečený.
Požičiavať som si nechcela ani sama pre seba do Smokovca, či Dudiniec, nieto do zahraničia!!! Sú to priliš cenné veci a pri poškodení ich peniazmi nenahradím!!! Nakoniec by sa mi to inak nedalo, v poslednej chvíli som si nejaké časti požičala, i keď neboli ok, a moja babka sa asi v hrobe obrátila - krátka sukňa i zástera, chybal mi obojok na krézli i čižmy, krézel i stuha sa mi šmýkali, lebo som sa bála, ze s tými tupými špendlíkmi rozpadajúcu sa čipku úplne zničim....No chcela som ukázať krásu nášho pôvodného odevu a aj vyprovokovať ďalšie žienky. Podarilo sa, v Dudinciach nás už bolo osem, aj svojich vecí som mala viac, i keď som nestihla všetko poobšívať a šatku som nemala odvahu previazať, aby sa neroztrhla.
Veľmi si vážim Vašu ochotu Zlomené srdce Objímam, ale požičiavať takú cennosť nechcem ani v rámci obce, nieto na vzdialenosť vyše tisíc km.
Zajtra dcéra, ktorá tu bola na návšteve a mohla mi výber odkonzultovať inak ako z diaľky, odchádza a bude lepšie, prenechať kúpu samotným dievčatám..
Ešte raz všetkým ďakujem. Zlomené srdce Objímam

To som ti chcela napísať aj ja, nech si dievčatá, ktoré ti tam chodia predávať samé zaobstarajú kroje. Aj my sme kroje podarovali, nevadí mi ak sme to dali maminmu bratrancovi do Ameriky, ale vadilo mi, že mama rozdala kroje, lebo chodili po dedine z dom do domu a pýtali so kroje vraj pre súbor. Myslím, že šudia sa už poučili a preto ten kto má kroj doma už ho necháva svojím potomkom. Nuž a kroj sa vždy ušil pre dievča trošku veľký, ale u nás sa stiahol gorset a potom ked som bola dospelá, veruže už bol rozšírený až veľmi, ale ja si nemyslím že to vadilo.
Aj ja mám kroj aj ked nie úplný a už určite k nemu nebudem kupovať krpce a ani gorále, ktoré za mojej mladosti boli najdrahším doplnkom a tak som ho nedostala.
No a mne sa zase nezdá až také zlé ak niekto prispôsobí kroj gombičkou či iným. Aj na dedine je to ako v meste a vyvíjal sa aj kroj. Zmenili si nite a všetko možné. No a kroj nebol vždy len slávnostný, ale ten menej slávnostný tam naozaj bolo už viacero modernejších vymoženosti.
Myslím že v tom Luxembursku by si nikto nevšimol, čo je úplne presné alebo nie.

Boyle, So, 14.04.2012 - 16:37

Milá Margitka,
je mi veľmi ľúto, že svoj príspevok a reakcie nemôžem vymazať, preto prosím!, zabudni, i ostatné, že som sem niečo dala.

Nik mi nič nechodí predávať!!!!! a nikoho som nechcela obrať o jeho cennosti.
Účasť na tejto charitatívnej akcii som podporila za seba tým, že som zaniesla kroj, čo sme mali doma, ďalší detský som ušila,(jednoduchý, ale podľa starých zásad), druhý kúpila,a sortiment som im doplnila darovaním vlastných koláčov a medovníkov, tak, ako to robili i predávajúce dievčatá, aj som si kúpila naše tradičné jedlá, aby som podporila ich činnosť. Celé to bol ich elán - mala som ho ten prvý raz možnosť zažiť - nakupovali za vlastné a na pôžičku, aby zisk odovzdali do spoločného konta, určeného na charitu. A veľmi sa mi páčilo i to, že chceli nielen podporiť ušľachtilý cieľ, ale aj ukázať Slovensko nie ako bedárov, ale národ s krásnymi tradíciami. Takýchto mladých nie je veľa, som na ne - mne známe i neznáme veľmi hrdá a chcela som ich takto podporiť. Je mi ľúto, ak to ktokoľvek pochopil inak a považuje ma za priekupníka. Preto tu boli i fotografie a konkrétne údaje o projektoch.
A záver Tvojho príspevku bol tiež nedorozumením.
Kroj nemusí byť dokonalý, no jeho vývoj skončil a nemôže podliehať módnym trendom, i keď sa niektoré vplyvy doby vylúčiť nedajú, hlavne nedostatok pôvodných materiálov. Ak sa náhrada robí hrubo a necitlivo, nie je to už kroj, ale nepodarok.Ďakujem všetkým, ktorí sa ma snažili pochopiť a vážim si tých, ktorí ľudové tradície rozvíjajú. Zlomené srdce

Máš pravdu. Nechcela som sa ťa nepríjemne dotknúť. Prepáč ak. A ak si to rozmyslíš, rada ti zapožičiam svoj kroj bezplatne. Veď iste by dievčatá dali naň pozor. A my ho tiež nosíme i v zahraničí. Na prevoz to nie je náročné. Nosím ho len na vešiaku.

Boyle, Pi, 04.01.2013 - 16:08

Ako poďakovanie pre tie dievčatá, ktoré mi boli ochotné pomôcť s krojmi,pridávam link na fotografie z adventného bazáru 2012. Okrem dámskeho a pánskeho kroja a detských krojov, ktoré som priniesla doteraz, som poslala a priniesla ešte jeden dievčenský a dva dámske kroje. Ďalšie si dali ušiť a zapožičali od dievčat zo súboru, ktorého tanečníci každú hodinu vystúpili s tancom a spevom pred ich "dreveničkou". A perlička - zverejnené video z luxemburských správ začínalo a končilo slovenskými dievčatami a tanečníkmi pred ich stánkom.
Poznámka pre margori - kroje som dievčatám nepredávala.
http://www.facebook.com/pages/Slovak-stand-at-the-Bazar-International-d…

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama