reklama

Kusudama, origami, 3D origami, modulárne origami


reklama

Kusudama nie je origami, 3D origami nie je kusudama, ale pre lepšie pochopenie sme všetky tri techniky spojili do jedného hesla.

Origami aj kusudama pochádzajú z Japonska a našincovi je zrejme známejšia technika origami, ktorá je takmer synonymom japonskej trpezlivosti a precíznosti. Aj keď má origami svoje presné pravidlá, dnes sa používa na označenie pestrej škály rôznych techník skladania papiera.


Foto: Stazka

Čo je origami

Slovo origami znamená doslova skladanie papiera - oru je skladať, tami je papier.

Pri origami sa skladá štvorcový kus papiera a výsledkom môžu byť veľmi komplikované a sofistikované tvary.

Ak ste sa niekedy stretli s výrazom kirigami a mali ste pocit, že to má niečo spoločné s origami, nemýlili ste sa. Pri kirigami je, na rozdiel od origami, povolené papier aj strihať, tvar papiera nemusí byť štvorec, môže to byť aj obĺžnik alebo kruh.

Prvé zmienky o origami siahajú už do 9. storočia, kedy sa vykonávalo ako obrad a rituál, papierové skladačky slúžili ako darčeky alebo ozdoby. Masovejšie sa origami ako zábavná činnosť rozšírilo v 17. storočí a v 19. storočí dosiahlo vrchol. Veľkej obľube sa teší aj dnes, je to bežná kratochvíľa Japoncov od útleho veku po starobu.

Čo je kusudama

Kusudama Kusudama je označenie techniky, ktorej výsledok je papierový trojrozmerný model, tvorený zvyčajne, no nie vždy, rovnakými pyramídovými kúskami papiera. Obyčajne sú to štylizované kvety zložené z papierikov v tvare štvorca. Ich spájaním najčastejšie vzniká guľovitý objekt, no možnosti sú oveľa širšie.

Slovo kusudama sa skladá z doch japonských slov - kusuri a tama. Kusuri znamená liek, tama je guľa.  Dnes sa kusudama používa ako dekorácia alebo darček.

Jednotlivé časti kusudamy môžu byť zlepené alebo spojené závitmi a zárezmi v jednotlivých dielikoch.

Treba podotknúť, že kusudama nie je origami. Existuje aj tzv. modulárne origami alebo 3D origami. Pri modulárnom origami sa jednotlivé časti lepia, pri kusudame skladajú. Niektorí origami puristi síce takéto rozlišovanie kusudamy a modulárneho origami neuznávajú, pretože lepenie sa využíva aj pri kusudame.

 

Obrázky a výrobky vytvorených technikou kusudama a origami

Postupy

Kvety kusudama

Kusudama strom

Skladanie dielikov na 3D origami

3D origami vajíčko


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama