reklama

Výstava Ľsti plsti v ÚĽUV-e

Pridal/a Artmama.sk dňa 23.10.2017 - 08:33

reklama

Dátum a čas akcie
Miesto akcie
Dizajn štúdio ÚĽUV, Dobrovičova 13, Bratislava
Vstupné
Vstup do galérie je voľný.
Výstava Ľsti plsti v ÚĽUV-e
Dasa_, Po, 23.10.2017 - 08:52

Tak toto vyzerá výborne, idem si naplánovať výlet :)

Výstava Ľsti plsti predstavuje súčasnú tvorbu z plsti. Päť talentovaných autoriek dokazuje, že plstenie vlny ako jedna z najstarších textilných techník môže formovať aj súčasný dizajn. Čiapky, šály, odevné doplnky, tapisérie a voľné objekty ponúknu inšpiráciu, ako si ozvláštniť šatník a bytovédoplnky.
Výstava Ľsti plsti bude verejnosti prístupná v Dizajn štúdiu ÚĽUV od 26. októbra 2017 do 26. januára 2018.
Názov výstavy: ĽSTI PLSTI
Miesto konania: Dizajn štúdio ÚĽUV, Dobrovičova 13, pondelok – piatok 14.00 – 18.00
Trvanie výstavy: 26. 10. 2017 – 26. 1. 2018
Kurátorka výstavy: Zuzana Šidlíková
 
Textilná technika plstenia pochádza z oblastí, ktoré v minulosti obývali nomádski pastieri. Na našom území zažilo rozkvet najmä v neskorom stredoveku v spojitosti s rozvojom remesiel orientovaných na výrobu klobúkov a obuvi. Aktuálnym a obľúbeným sa zhotovovanie tejto netkanej textílie znova stáva v posledných rokoch pre technologickú nenáročnosť a minimum potrebných pomôcok, vďaka čomu si nachádza cestu aj do našich domáckych výrob. A svoju cestu k tomuto originálnemu spracovaniu vlny našli aj vystavujúce autorky.
 
Zuzana Golierová sa začala venovať plsteniu v ateliéri Kataríny Podluckej roku 2008. Život ju zavial na juh Islandu, kde spoluorganizovala tvorivé dielne pre deti z tamojšej základnej školy. Island a tradície tejto krajiny sa stali jej inšpiračným zdrojom. Roku 2015 otvorila vo Vík í Mýrdal, najjužnejšej obci Islandu, Wool Gallery. Verná však ostala aj Slovensku, každoročne ju môžete stretnúť počas letných tvorivých dielní Plstenie u Frantu pod Javorinou.
 
Libuše Jamnická sa venuje textilnej tvorbe viac ako tridsať rokov popri hlavnom zamestnaní. Poslednú dekádu venovala plsteniu, odevnej tvorbe a dizajnu bytových doplnkov. Pravidelne vystavuje a roku 2015 získala ocenenie amsterdamského štúdia Rijks Top 75.
 
Katarína Podlucká je učiteľkou výtvarnej výchovy na bratislavskej cirkevnej základnej škole. Plstenie jej učarovalo po absolvovaní kurzu u Eliny Saariovej vo Fínsku roku 2009. Od toho času pripravuje tematické výstavy doma i v zahraničí, niektoré v spolupráci s ÚĽUV-om.
Sylvia Sternmüllerová sa primárne venuje maľbe na hodváb. Pracovala ako fotografka v Slovenskej národnej galérii. S technikou plstenia sa zoznámila na kurze Zuzany Golierovej a Kataríny Podluckej a v tvorí najmä plstené úžitkové predmety.
 
Jana Zaujecová sa plsteniu priučila na polárnom kruhu vo fínskom meste Rovaniemi. Jej výtvarné smerovanie ovplyvnili aj zahraničné stáže v Londýne, Budapešti a vo Viedni. Plsť charakterizuje jej autorskú textilnú tvorbu najmä v oblasti sakrálneho a liturgického textilu.
„Autorky sa vo svojej tvorbe s vlnou hrajú každá iným spôsobom, ale spája ich neúnavné hľadanie úžitkovosti plsti,“ hovorí manažérka výstavy Mária Tomová.

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama