reklama

slané cesto


reklama

Ahojte,práve som našla túto stránku a neviem sa vynadívať na tie úžasné dielka všeho druhu,ale najviac ma zaujalo nejaké ,že slané cesto,recept som tu už vyčítala,ale ešte pár nejasností mám,môžte mi prosííím poradiť???Takže ,musí sa cesto miesiť hodinu?Môže sa vymiesiť v miešači na cesto? Akú musí mať konzistenciu? Ako sa suší,volne alebo v trúbe?Vela otázok naraz však,ale snád sa najde jedna dobrá duša,ktorá mi poradí,prosííím,prosíím.Dakujem.MonikaPlačem


reklama


reklama

Komentáre

Ahoj :) No ja cesto veru hodinu nemiesim... miesam ho kym sa neodlepi od hrnca.V miesaci na cesto som to este neskusala lebo ho nemam :) Musi byt tuhsie ale tvarovatelne a susit sa moze aj v rure aj volne.Ja si ho presusim v trube pri sto stupnoch asi hodinu... potom vypnem a o hodinku zopakujem znova v trube a potom ho povykladam na radiator a tam ho necham par dni.Potom malujem a lakujem :) Ale myslim ze su tu aj skusenejsie baby a este nieco poradia nie len tebe ale aj mne :)))) Tak pekny den a tvoriveho ducha :) Ala

ronika, St, 22.10.2008 - 15:15

dakujééééééém,včera som ešte niečo počítala,no práve také veci ,že v ked sa to suší v rúre tak sa to popraská a naopak,ked sa to nesuší v trúbe ale volne,tak sa deformuje tvar.No a vyber si nie?Ronika-KathrynMrkám

Ked je dobre cesto tak by sa to nemalo praskat.Teda mne sa to nepraska ci uz susim v rure alebo volne.Ja robim cesto 1 kg hladkej muky, 1 kg sol a 0.6l vody.A ani s deformovanim nemam skusenosti ale urcite hrubsie veci by som najskor davala do rury.No ale mam kopec reci a obrazky ziadne tak by som uz hadam mohla aj nieco nafotit :))))) Ala

annie, St, 22.10.2008 - 20:26

motyjel to cesto ti nepraska preto, lebo uz mas s tym skusenostiSlnko ...treba to susit opatrne....ale uz si skusila nesusit v rure vobec a nechat len volne na radiatore schnut? Pri takomto postupe ti na spodku to cesto rovne neostane urcite. Ohne sa, pretoze sa z neho velmi pomaly odparuje voda. A miesit cesto hodinu je podla mna hlupost, ved by som prisla o ruky Chichocem sa Chichocem sa Monika inak najlepsie je vyskusat si to, uvidis, ze rychlo prides na vsetky figle Chichocem sa Chichocem sa vela stastia a potom sa pochval s vyrobkami, tesim sa Slnko Kvietok Kvietok

No dievčence, vidím, že je tu živá diskusia ohľadom slaného cesta. Tu vám pripájam môj osvedčený recept. Verte mi, skúsila som už množstvo, ale tento je najlepší. Základný recept: 1 kg hladkej múky 00, 1 kg zomletej soli (na kávovom mlynčeku alebo mixérom s nadstavcom na mletie maku, to je najlepšie, jedna lyžica suchého tapetového lepidla. Voda, najlepšie vlažná sa pridáva od oka. Ja si nikdy nezarobím toľkoto cesta, iba keď robím na akcie... Takže najlepšie je pre mňa jednorazovo 300 g zo všetkého a za malú moka lyž. toho lepidla. Vlažnú vodu pridávam len približne, aby to cesto malo takú konzistenciu, ako plastelína. Nesmie sa lepiť na ruky, nesmie tiecť. Miesiť ho hodinu je riadna sprostosť, lebo potom už nespravíte z toho cesta nič, nakoľko budete mať takú svalovicu, že sa na to radšej... Takže miesiť len do tej plastelínovej konzistencie. Mne to trvá možno 5 - 10 min maximálne. No a potom finta, to cesto pekne zabaľte do mikroténového vrecka a na min dve hodinky ho dajte búvať do chladničky. Ja to robím tak, že večer si to predpripravím a na druhý deň od rána pracujem. Hotové výrobky ukladám na plech, alebo ich formujem rovno na ňom. Nechám schnúť cca 4 hodiny na vzduchu a potom to dám dosušiť do trúby. Podotýkam, dosušiť. To znamená, že trúba na najnižšom stupni, pootvorené dvierka(ja ich podopieram varechou). To tiež asi 2 hodiny. Musíte to kontrolovať. Niesmie sa to sušiť rýchlo, cesto praská. Ja robím vianočné, veľkonočné ozdoby, aj na stromček aj zápichy do kvetináčov. Obrázky na stenu, anjelov a celú plejádu zvieratiek. Tým, ktoré sú určené na zavesenie, zastrčím malé kovové očko hneď po vyformovaní. Zápichom nalepím po dosušení pištoľou špajlu. Vianočné ozdoby morím klasickým moridlom na drevo, dostatočne ešte zriedeným, dostanú krásnu patinu a na koniec prelakujem disperzným lakom. Farby používam buď akrylové alebo anylínky, tie sú krásne lebo cesto získa jasné, žiarivé farby a zároveň si zachová viditeľnú štruktúru. Používam najmä na tváre anjelov. Takže, dúfam, že som vám poskytla použiteľnú radu, želám veľa úspechov a ešte rada na koniec (nechcite vidieť účet za plyn... hihihi) Musím si pofotiť výrobky zo slaného cesta a v najbližších dňoch ich priložím... Áno

ronika, Št, 23.10.2008 - 13:40

Wau....no saze další recept na cesto,no super,ja sa stále len chystám a chystám,že to skúsim,no nejako sa toho bojímSmútok A ešte sa chcem spýtať,nedá sa to cesto rovno pri miesení zafarbiť potravinárskou farbou,ak teda chcem robiť napríklad ozdoby v jednej farbe,ešte si neskúšala?Mrkám Ronika-Kathryn

annie, Št, 23.10.2008 - 15:55

Ronika-Kathryn cesto sa samozrejme da hned aj zafarbit. Najprv ho dobre zamies a potom si ho rozdel na niekolko casti a kazdu cast mozes zafarbit inou potravinovou farbou ak potrebujes viac roznych farieb. Po vysuseni farba dost vybledne ale ked cesto nalakujes, znovu ziska ziarivo sytu farbu. Treba len vyskusat Slnko Slnko ...a mimochodom ja pouzivam iny recept na slane cesto a tiez sa mi osvedcil, pouzivam ho uz roky a vsetko je OK, ale to asi kazdy musi nato prist sam co mu vyhovuje....vyskusala som viac receptov, kym som si nasla ten svoj Kvietok radsej ho tu neidem pisat, lebo ta popletiem uz nacisto Chichocem sa Chichocem sa ....a o ucte za plyn sa radsej nerozpravajme ....Vyplazený jazyk

ronika, Pi, 24.10.2008 - 08:18

Annie,dakujem,,,no kludne si mohla napísať aj recept,aspon by som aj ja prišla na ten pravý Mrkám Mrkám .............no ja zase elektriku namiesto plynu Prekvapenie Ronika-Kathryn

ja sa chcem opytat. Pridavam do cesta aj lyzicu ci dve tapetoveho lepidla. ked pouzivam pomocky a vykrajovycky co bezne aj pri peceni staci ich umyt v jarovej vode? alebo mate zvlast nastroje na slane cesto a zvlast na pecenie? neviem co je to za sajrajt to lepidlo tak preto sa tak blbo pytam.
A aky lak pouzivate na vyrobky zo slaneho cesta?

Ahojte, citam a pozeram tuto stranku uz dlhsie, ale az teraz som sa odhodlala napisat. Velmi rada tvorim, no na vase umelecke diela sa teda vobec nechytam. Chcela by som sa spytat motyjel, skusala som ten Tvoj recept na slane cesto. Mam vsak problem, skor nez stihnem postavicku dokoncit, tak sa mi zdeformuje. Cela postavicka sa stlaci. Uz som zufalaPlačem , toto je uz ani neviem kolke cesto a pokusy uz neratam a stale sa mi nedari.Prosim napis mi v com mozem robit chybu.

Problém bude asi v konzistencii cesta. Prepáč, nie som Motyjel, ale možno ti poradím, už s tým mám aké také skúsenosti. hihihi Cesto musí približne hustotu plastelíny. A keď ho dáš oddýchnuť na cca dve hodiny do chladničky, stuhne a potom sa dobre s ním pracuje. Podotýkam, musí byť v mikroténovom vrecku, aby nevysichalo. Dúfam, že som ti trošku pomohla.Áno

prosím vás mohol by mi niekto poradiť ohľadom toho že akým lakom sa ma potom cesto nalakovať aby nezvlhlo a kedy, ešte jedna otázočka môže sa slané cesto zafarbiť aj pred výrobou figúrok a akými farbami,a ešte predsaVáľam sa od smiechu po podlahe po usušení ma byť cesto hnedé alebo biele, a je to správne tak že vidno krištáliky soli.

prosím vás mohol by mi niekto poradiť ohľadom toho že akým lakom sa ma potom cesto nalakovať aby nezvlhlo a kedy, ešte jedna otázočka môže sa slané cesto zafarbiť aj pred výrobou figúrok a akými farbami,a ešte predsaVáľam sa od smiechu po podlahe po usušení ma byť cesto hnedé alebo biele, a je to správne tak že vidno krištáliky soli.

Lusil, St, 07.12.2011 - 12:23

Ahojte zienky! Vcera som sa odhodlala a prvy krat som sa pustila do slaneho cesta. Robila som recept 2 hrnceky hladkej muky, 1 hrncek soli a lyzicka tapetoveho lepidla. a voda :) Ide to celkom dobre, ale mam to cesto take - zrnite. Je v tom vidiet tie zrnka soli. Aj ich dost citim ked cesto miesim. Aj po uschnuti su v ceste vidiet. Pozerala som niektore obrazky a vy mate to cesto krasne hladke. Neviete cim to moze byt? Skusila som uz kupit aj druhu sol ale stale to iste. Aku sol pouzivate vy?

Jediná rada znie: zomlieť soľ na makovom elektrickom mlynčeku (ja to tak robím, keď potrebujem robiť detaily) Alebo nedaj 1 hrnček soli, ale len pol hrnčeka soli a dva a pol hrnčeka múky. Tak som to robila teraz, keď som sa ponáhľala kvôli detským vianočným dielňam.

Lusil, St, 07.12.2011 - 12:50

Aaaa - myslis ze by to slo aj na mlynceku na kavu?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama