....ešte stále mám tu superáááčnu chuť na jazyku...náš obľúbený...behom 5min je po ňom..
Komentáre
jasnačka...ale všetko od brucha...robím to do okrúhlej jenskej misy s priemerom 22cm...takže:
1/takých 300-400g guľatej ryže prepláchneme,osmahneme na 1pl masielka...troška posoliť a zaliať vriacou vodou, aby ryža bola zakrytá tak na palček...varíme na miernom ohni,kým sa voda nevyvarí
2/šálku mlieka zohrejeme v MR, rozpustíme v ňom vanil.cukor a vlejeme do ryže...troška premiešame...ďalej varíme,kým sa mlieko nevyvarí...ak je ryža stále tvrdá, pridáme ďalšie horúce mliečko...nakoniec by to malo mať vláčnu kašovitú formu, nie blatovú...necháme vychladnúť
3/jenskú misu si vymažeme margarínom, vysypeme piškotkovými omrvinkami/strúhankou...hrozienka si zalejeme vriacou vodou,po chvíli scedíme a pridáme rum...broskyňový kompot scedíme,broskyne rozrežeme na tenšie plátky
4/pripravíme si asi 5jablčok-2 očistené a postrúhané vmiešame spolu s 1/2 škoricového cukru do mierne vychladnutej ryže(tým, že sú studené,ryža sa rýchlejšie ochladí)
5/ 2 žltka vymiešame asi s 85g pr.cukru a 3 PL masla(dala som viac...mňam) šľahačom...vmiešame do ryže...nakoniec vmiešame sneh z 1 bielka(to druhé bielko pôjde navrh)
6/vrstvíme do misy...1/3 ryže...postrúhané ostatné 3 jablčka,posypeme druhou polovicou škoricového cukru,nastrúhame citronovú kôru...vrstva ryže...broskyne(ukladala som naozaj dohustáááááá)...vrstva ryže 1/3...navrh pozatláčame palčekom napučané rumové hrozienka
7/pečieme vo vyhriatej rúre asi 30-40min pri asi 170stupňov...skúšame špáradlom vstrede...nečakám, kým je kôrka...pred dopečením navrh lyžičkou navrstvíme kôpky snehu z druhého bielka a dopečieme...ja som to už dopekala len zvrchu a silnejšie,až sneh chytí kôrku
je naozaj šťavnatučký...ešte sme si ho aj poliali sirupčekom z kompotovej šťavy a vanilky...mňam...
mne sa už stalo, že po uvarení ryže masa bola tuhá, kľudne som priliala už do odstavenej v mlieku rozpustené masielko a zľahka premiešala...
verím, že si pochutíte...brúúúúúú chuť!
p.s.:keď mám viac piškotiek, namáčané v kompotovej vode ich ukladám na vrstvu strúhaných jablk...pekne vedľa seba...je to v nákype pekne šťavnaté...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi pekne ďakujem, na budúci týždeň určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dnes som mala na obed taky obyčajny, slinka mi tečie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lenuska , toto nam nerob !!! ved to je psychicky teror...hlavne ked sedim v praci a v bufete maju akurat tyzdnovu tresku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hm...teror???...asi, ale mňamkatýýýýý..ja tak staršne rada pečiem a experimentujem....väčšinu osvedčených receptíkov si upravím podľa seba...hlavne , aby boli rýchle a chutnučké...keď pracujem,tak len poobede, takže všetko musím postíhať do 12:00,zbaliť malú a hajde na autobus...malú odovzdať na vrátnici ocinkovi a stále dookola...keď prídem večer domkov, už nájdem len "vylízané"taniere...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
mnam, si mi narobila chut, musim zajtra spravit
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mňam zbožňujem ryžový nákyp
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A recept?
Už sa mi slinky zbiehajú, len čo na ten obrázok pozerám 

Hoď ho do pľacu