....dnešný olovrantík...domáci smotanový jogurt v noci robený...fakt úúúúžasnýýýý u nás idú jogurty na vagony...ak niekto chce skúsiť: postup je totálne jednoduchý a žiadne experimentovania s kondenzovaným mliekom ...1l plnotučného mlieka(ja som mrskla krabicové z jednoty),1 smotanový biely jogurt(dala som zvolenský),ale musí obsahovať živé jog.kultúry,1 vanilkový cukor...večer, keď mi malá zaspala, dala som zvariť mlieko (hygiena,nerez hrnce,žiadne drevo-toto je samozrejmosť a nutnosť), miešala som lyžicou...keď hodilo penu,vysypala som doň vanilkový cukor a zamiešala...mlieko pri zohrievaní by malo mať vraj okolo 80 stupňov...nemám však teplomer na mäso,tak som to len odsledovala...mlieko som odstavila z ohňa a nechala pozvoľna chladnúť...občas som premiešala,až sa netvorí na mliečku kožka...medzi tým som si požehlila a poriadila...keď mlieko bolo teplé ale nie horúce-t.j.umyla som si palček a strčila som ho doň...malo by mať asi 45-50 stupňov...potom som v troške teplého mlieka rozmiešala celý jogurt a vliala ho do ostatku a dobre premiešala...mám doma jogurtovač,ale nie moc funkčný, využila som teda len sklenné fľaštičky...na dno každej som dala domáci jahodkový džemík a zaliala teplou zmesou...vyšlo mi presne do všetkých siedmych fľaštičiek až povrch...píšu,že jedna má 212 ml...zatvorila uzáverom a vložila do vopred vyhriatej rúry (50stupňov)...rúru som vlastne len vyhriala, vypla, vložila jogurtíky,a nechala tvoriť zázrak...v jogurtovači sa to robí asi 4-6hodín zo studeného mlieka...možno i viac...keďže som sa snažila dobu tepla udržať čo najdlhšiu, po chvíli usúdiac, že rúra už chadne, znova som zapla na 30stupňou a nechala troška vyhriať...potom vypla a nechala jogurtíky v rúre do rána...bála som sa rúru vyhrievať viac,nakoľko vrchnáčiky na fľaštičkách sú umelohmotné...ráno,keď som šla do práce som jogurtíky vyložila do chladničky, jeden som si ukoristila do robotky na raňajky...bol ako remeň...hutný,smotanový...žiadna riečica...mierne sladký sám o sebe...nie moc kyslý-malá mi také nechce...proste suprový...padli za vlasť všetky, takže dnes večer robím ďalší , ale skúsim s domácou riedkou čokopolevou...čokoládkový majú najradšej...prajem všetkým,kto skúsi BRÚ CHUŤ
Komentáre
Niekedy som aj ja robila jogurt v rure, ale tu nastal vzdy problem, ci nie je pretepla, alebo malo tepla, aj sa stalo, ze som zabudla...Ale o tom radsej pomlcim.
Nasla som stary recept, v kucharskej knizke predvojnovej,dat do perin.Kedze periny nemam, do krabice alebo do vedra dam dole deku a ostakom pozakryvam dobre, alebo zhora prikryjem vankusom.Ta teplota je tam urcite prave taka,aka ma byt.Neecham par hodin, obycajne cez noc.Je dobry a chutny.Vselico vedeli nase babky aj bez roznych rarohov robit!!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dnes idem vyskušat, lebo tie jogurty v obchodoch su tak drahé :(
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak toto vyskúšam aj ja
taký jogurt nikdy nie je zlý
.keď sme boli malé,mama nám robievala tiež domáci jogurt ale veru už asi ani recept by sme doma nenašli.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
babenky...robila som ten čokoládkový...tak ten je ešte bombovejší...len u nás nevydržia jogurtíky dlho...takto som robila tú čoko zmes,aby nestuhla po vychladnutí jogurtíku: v tescu som kúpila najlacnejšiu obyčajnú čokoládku, vo vodnom kúpeli som ju rozpustila...keďže som akurát varila a pridávala som smotanu do váry, troška som čokoládku smotanou rozriedila a vymiešala do hladka...potom takú vychladnutú som nadelila do každej fľaštičky...teplý jogurtík som liala opatrnejšie,aby sa nezmiešal s čokoládkou...troška sa mi to aj podarilo...ale vyzeralo to super dúhovo...mojej malej sa robili buľvy za ušami, keď ich práskala do seba....skúste ....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak tento jogurtík vyskúšam, myslíš lienok1, že by sa dal urobiť aj z mlieka z mliekomatu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...určite áno, a myslím,že bude ešte lepší...ja som tiež chcela robiť z čerstvého,len som už nekúpila....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
(robila som ich kedysi pri malých deťoch podobným spôsobom, nechávali sa do rána na radiátore.. ) dnes kupujem u nás na sídlisku ovčí so živými kultúrami, trvanlivosťou 7 dní, bez konzervantov...
Jana
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Čo sa tu človek nenaučí,ja som robievala kedysi tiež,no neviem kde je už recept,skúsím tento,lebo já kupujem denne 4-jednoťácke.dík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak som ho v nedeľu vyskúšala a myslím,že sa mi podaril.len zozačiatku sa mi stále zdal riedky lepšie povedané tekutý,dala som len malý biely jogurt (zvolenský),
neviem či býva aj väčšie balenie,tak som ho robila tak,že som ho nechala v rúre "piecť" na 50-ke cca 15-20 min. a potom som rúru vypla a nechala chladnúť.a keď už vychladala tak som ju ešte nechala vyhriať a vypla a zase nechala chladnúť.
neviem,či to takto bolo správne ale je jedlý.robila som aj s lekvárom a aj s drienkami.ale k drienkam som šupla aj za lyžicu šťavy a potom tento jogurtík zostal nad šťavou trošku redší.no ale ako vravím je jedlý.takže určite ho ešte niekedy urobím.
ďakujem za skvelý recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...som rada,že chutí...ja som dala tiež len malý jogurt zvolenský...po zavíčkovani a vložení do rúry som ho neotvárala,takže neviem či po hodine-dvoch bol ešte riedky...ale do rána sa super dohustil
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- super recept, niekedy určite vyskúšam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lienok1, ďakujem za receptík. Včera večer som ho urobila, v noci na sebe pracoval a dnes ráno sme ho raňajkovali.
Je fantasmagorický. Vrelo doporučujem aj ostatným.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Teším sa s vami....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vyzerá chutne
to je z jogurtovača, alebo iný recept
