reklama

slané cesto


reklama

Chcela by som vyskúšať urobiť niečo zo slaného cesta ale mám pár nejasností takže sa obraciam na vás milé AM.

Takže:
1. cesto musím nafafbiť ešte pred upečením? ak áno tak mám farbu zapracovať do cesta? A aká farba je najvhodnejšia?

2. ako dlho piecť cesto a na kolko stupňov? mám jednu brožúrku kde sa píše že sa má piecť minimálne 24 hodín na 120stupňov, ale to sa mi nejako nezdá .

3. Aká je životnosť výrobkov?

ĎakujemBozkávam


reklama


reklama

Komentáre

Ja farbím slané cesto,napr. po vypracovaní cesta si zafarbím koľko potrebujem,používam vod.farby,anilínové farby,kakao,farebné tuše a farbím aj po vysušení a potom prelakujem lodným lakom,pretože je veľmi odolný voči vlhku. Ja suším výrobky cez zimu,keď sa kúri na radiátore/ostanú biele/ alebo v elektrickej rúre tak na 50 stupňov.Keď chcem mať výrobky tmavšie tak po vyšušení pridám na vyššiu teplotu.Sušenie závisí od veľkosti a hrúbky výrobku.Keď je výrobok vysušený sám odskočí od plechu.Ja mám výrobky už niekoľko rokov,mám ich v kuchyni,keď zistím,že začme vychádzať na povrch soľ,tak ich znovu prelakujem a sú ako nové.Nejaké výrobky som pridala do rubriky Slané cesto a ešte budem pridávať.

Ahoj,
Ja zväčša cesto vopred nefarbím, ale ak tak potravinárskymi farbami, ak ich doma nemáme tak temperkami, alebo niečím čo doma nájdem. Pečiem na 50-70°C. Keď pečiem výrobky rôznej hrúbky, pre istotu radšej skúšam, keď je niečo hotové vyberiem a ostatné sa pečie ďalej. A životnosť, prvého anjela mám spred dvoch rokov a stále drží Veľký úsmev

Ja slané cesto neprifarbujem. Usušené morím buď klasickým moridlom na drevo, ale primerane rozriedeným alebo rozriedim hnedú akrylovú farbu v teplej vode a tento roztok striekam rozprašovačom na hotové výrobky. Dostanú tak krásne prirodzenú hnedastú farbu. Potom už len farebne tupujem niektoré časti, napr. jaĺčka, hrušky, marhule. Po zaschnutí prelakujem. Na vianoce som však robila vianočné srdiečka, ktoré boli prifarbované kakaom a to tak, že ešte do suchej hladkej múky som nasypala klasické horké kakao a potom som postupovala ďalej podľa receptu na slané cesto. Tak cesto získalo jednoliatu hnedú farbu a okrem toho krásne voňalo pri pečení.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama